torsdag 28 april 2011

Utställning!



Nu är det snart dags för utställning. Det blir ett urval av de illustrationer jag under årens lopp gjort till Per Penna i Hemmets Journal. De visar jag från och med valborgsmässoafton på Galleri Panorama Art. Det ligger på Engelbrektsgatan i Stockholm, högst upp i ett underbart trapphus, i en fantastisk våning.
Klicka på den nedre bilden så kan ni se adress och öppettider.
Kom gärna och titta!


måndag 25 april 2011

Vårsysslor



Det har varit vårbestyr i helgen. Det har krattats löv och plockats sippor, mest vita. De få blå får stå. Det finns lag på sånt.
Inne i stan är det varmt men inte för varmt och man kan sitta länge på en bänk och bara lapa i sig D-vitaminer. Eller också kan man lägga sig på en filt och ta en hopknölad tröja som kudde. Det är inte klokt vad många filtar som kommer ut i gröngräset så här års. Och så mycket hud. Det sånt man kan syssla med på våren, kratta löv eller lägga sig på en filt i en park.

torsdag 21 april 2011

Höns på grönbete



Bilden är från senaste påsknumret av Hemmets Journal. En läsare berättar hur morfarn släppte ut hönsen på grönbete just när det var påsk. Men jag har inga höns utan släpper bara ut vårkänslorna. Det är inte så dumt det heller.
Glad Påsk kära bloggläsare!

lördag 16 april 2011

En sida från Husmoderns Köksalmanack 1935



Nu är det april och hög tid att jag visar inledningssidan till april månad från den gamla, trasiga köksalmanackan från 1935”. På nästa sida står en liten matsedel. ”Middagen är till en del byggd på konserver men en del rätter måste husmodern göra själv - och hon kan det!” skriver alltså denne man, Waldemar Ekegårdh. Jag undrar om han själv lagat det här eller om han är så där uppmuntrande för att han själv vill serveras denna middag.

”Smör, ost, rädisor

Gravad strömming
Soppa på gröna ärter
Kalasfiskpudding med chaminjonstuvning
Små stekta oxfiléer med madeirasås
Haricots-verts i smör
Sockerskorpor med frukt”

Lite längre ner läser jag:
”När ni har kläderna ute på vädring - glöm ej heller byrålådornas skatter - så planera litet för sommarkläderna. Kan det gamla användas? Skall det tvättas, färgas? Ordna allt sådant i tid, ty i maj börja sömmerskebekymren m. m. och då är det bra skönt att ha allt planerat.”

Jag som tyckte jag hade så mycket på gång nu. Och sömmerskebekymren har jag inte ens tänkt på!

söndag 10 april 2011

Vårtecken



Ser ni våren? Ser ni de små blå som spränger sig fram, här vid Mariaskolans mur? Man kan verkligen förundras över denna växtkraft.

onsdag 6 april 2011

Gösta Sandbergs studierum invigt



Världskulturmuseets magasin i Göteborg har vi nyligen haft invigning av pappas stora, unika samling textilier och böcker.
Samlingen finns nu i det som kallas Gösta Sandbergs studierum, några spårvagnshållplatser från Göteborgs centrum. Den som är intresserad bokar in en tid med Jan Amnehäll eller Anna Javér. Det är de som jobbat med alla föremålen och sett till att allt blivit så bra.
Här kan man se textilier från hela världen med inriktning på reservagetekniker och färgerihistoria. Alla föremål finns också att hitta på nätet.




Jag drar ut en av lådorna. De är uppdelade efter teknik, inte länder. Alltså batik för sig, ikat och blåtryck för sig och så vidare.



Här invigningstalar museichefen Mats Widbom och intendent Jan Amnehäll.

fredag 1 april 2011

Nä, nu blommar asfalten!



Så här såg det ut i Stockholm idag, den första dagen i denna månad.