tisdag 6 juli 2010

Bjudning i juliNumera är det många som har balkong. Så även vi. Men för er som inte har det, får ni här en fiffig idé hur ni kan göra. Det har blivit juli månad och Husmoderns köksalmanack från 1935 har fortfarande mycket att ge.
Jag vände på sidan och läste vidare. Här får ni också läsa en del av texten:

”Till herrarnas skåneakvavit med nifelhemstemperatur och damernas lika låggradigt tempererade cocktail - för enkelhetens skull en del italiensk vermouth, tre delar sherry och en bit av det gula på ett citronskal som garnityr i varje glas - kunna med fördel täras ett par hemfärserade oliver. Sistnämnda frukt finnes att köpa i lös vikt. Tio à tolv oliver urkärnas på så sätt, att man med en vass spetsig kniv skär en spiral kring kärnan. Tomrummet fylles sedan med en färs, som gjorts av några sardinfiléer vilka stötts fint med litet kapris, salt och vitpeppar, samt jämte litet senapspulver väl inarbets i ett stycke färskt smör. De ställas kallt, tills de serveras med ett stortt salladsblad som underlag för en liten klarröd tomat, kring vilken de ordnats i ring.”

Hemfärserade oliver... Vem hinner med det? Nu när vi har fullt upp att se på tv, läsa mail och skicka sms och blogga om hemfärserade oliver.

2 kommentarer:

  1. Jag har en vitlökspress med olivurkärnare på. Helt fantastiskt när man är vrålhungrig och vill kunna slänga i sig salladen utan oro för dyra plomber. Men jag skulle aldrig idas fylla de små oliverna med något om än så gott.

    SvaraRadera
  2. Det låter fiffigt med en sån vitlökspress. Nä, jag skulle heller aldrig orka fylla oliverna som de gjorde det 1935.

    SvaraRadera