måndag 13 juni 2011

Att leta rötter, del 5Vi tror inte det finns några nu levande irländska släktingar kvar. Det var bara min mormors mor som fick barn, sex stycken, och av de barnen var det bara min mormor som fick barn. Men jag kan inte låta bli att undra. Min mormors mors bror Matthew Kearns, han som reste gravstenen, fick han verkligen inga barn där borta i Chicago innan han dog i TBC 1907?

I New Ross går vi till biblioteket där vi tillbringar eftermiddagen. Den snälla bibliotekarien visar och hjälper oss. Bland annat får vi ta kopia på en gammal karta från 1865 över gatorna och husen. Den behövs för husnumren ligger lite hur som helst. Det gjorde de då och det gör de nu. Släktingarna bodde på The Quay 12. Vi går ner till kajen med hjälp av kopian.
Men det finns inget hus kvar. Det är ett enda ledsamt rivningsområde nu. Vi hoppar in där ändå. Jag tar några stenar skiffer. Kanske är det bitar av deras tak som nu blir min grund.

2 kommentarer:

  1. Oj, nu får ni spara till en Chicagoresa! Jag har sett ett amerikanskt "leta rötter"-program på TV. Där kan man kolla folkräkningsböcker och spåra barn till släktingar har jag sett.

    SvaraRadera
  2. Karin på FOX: Ja, man kanske ska passa på när dollarn är låg.
    Jag har också sett de där programmen, men där verkar allt gå så fort och lätt. Så är det ju inte på riktigt. Men ändå, bra att man KAN hitta i folkräkningsböcker och annat.

    SvaraRadera