måndag 30 januari 2012

Skolan och papper och penna1. Var ren om händerna.
2. Rita inte i böckerna.
3. Vik inte i bladen.
4. Sätt plast eller papper på boken.
5. Var rädd om boken.

De här reglerna hur man ska ta hand om sina skolböcker, ser naturligtvis lite ålderdomliga ut. Jag gick då i andra klass och det var mitten på 60-talet. Vi hade just börjat läsa i Andra Läseboken om Li och Lo. I vår egenhändigt gjorda bok skrev vi de fem reglerna för att böckerna skulle hålla sig fina. (Regel nr. 2 var lite svår att följa...särskilt senare)

Om man får tro dagens Dagens Nyheter kommer det bli helt onödigt att ta hand om sina böcker, eftersom inga läroböcker kommer finnas mer. Den nya surfplattan gör sitt intåg i skolan.
Eller som rektorn i artikeln säger: ”Jag tror inte pennan kommer finnas på sikt”.

Vi får väl se. Jag tror att i framtida kurskataloger kommer kursen ”Lär dig skriva med retro-pennan Blyerts, 10 lektionstimmar” finnas. Kanske också ”Lär dig sudda som på mormors tid, med ett riktigt kautschuk, 5 lektionstimmar”.

(Och så kom ihåg nu var ni läste det först.)

8 kommentarer:

 1. Du har rätt Jessica, att rita med penna och att kunna sudda kommer säkert att bli ett utdöende hantverk. Låt oss hålla det vid liv så att vi kan lära ut det innan vi lägger näsan i vädret. Jämför med konsten att kunna spinna sitt eget garn.

  SvaraRadera
 2. Jag såg det också och tycker att det är sorgligt. Jag förstår inte att det ena måste utesluta det andra.
  Blir inte lätt för framtidens forskare om de inte kan läsa gamla handskrivna brev och dokument. Förresten är vi redan där, ungar kan inte läsa skrivstil längre.
  Margaretha
  som alltid
  har ritat i
  sina böcker

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Hu, vad jag stavade fel! Och utan kautschuk kan jag ju inte sudda...

  Hm. Tro det... Rätt vad det är kommer pennan, papperet och boken till heders igen. Jag tror (och hoppas)att folk till slut kommer att ledsna präktigt på det konstgjorda och syntetiska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ulla:
   Just det, precis som med garnet.

   em:
   Handstilar ja! Förut kunde jag alla vänners handstilar.

   Mira: Haha, ett kautschuk är vad du behöver :)
   Jag tror också det kommer slå tillbaka. Såg ett inslag på tv om hur gamla analoga kamereror är populära igen. Krångliga och underbara.

   Radera
  2. Inte bara analoga kameror, gamla hederliga garmmofoner och vinylplattor är hetare än nånsin... Undrar varför jag skriker Hurra?

   Radera
  3. Jag borde köra mina pekfingrar genom tvättmaskin...

   Radera
  4. Mira:
   Ja visst, speciellt med de tekniska prylarna.

   Radera