torsdag 17 mars 2011

Med lite irländska rötterIdag är det St Patricks Day.

Det var på Irland min mormor föddes, i den lilla staden New Ross. Hennes mamma Mary var irländska och kanske var det så att hon jobbade i den pub som pappan hade. Jag vet inte säkert, för det finns ingen längre som vet och när någon fanns som visste, var ingen intresserad. Så jag gissar att det var i puben som min mormorsmor Mary mötte den norske sjökapten Andreas. De gifte sig och så småningom flyttade de till Norge, för gott.
En gång på 60-talet reste min mormor tillbaka till sin födelsestad. Hon skriver på ett vykort att hon träffat människor som kände hennes mamma Mary. Men ”skall fortälja när jag kommer hem”. Hon skrev lite norsk-svenska. Jag skulle vilja träffa henne nu. Jag vill hon ”fortäljer” nu vad de där människorna hade att berätta om min mormorsmor!

7 kommentarer:

 1. Suck, nu skrev jag en kommentar som försvann *poff*

  För att göra en lång kommentar kort - du har ingen kontakt med ngn släkting på Irland som kan berätta mer?

  SvaraRadera
 2. Det vore spännande om du fick vara med i ett av de där släktforskningsprogrammen i TV, där folk får hjälp att hitta sina rötter.
  New Ross klingar välbekant i mina öron. Jag har vaga minnen av ett torg. Och en kvinna vi mötte när vi vandrade från Dublin till Cork på 70-talet. Det var den enda riktigt välbärgade vi mötte, en som återvänt från USA. Körde volvo. Annars var Irland väldigt fattigt på den tiden.

  SvaraRadera
 3. Christina: Nä, det finns ingen där vad jag vet. Bara en grav, men det är alltid nåt. Min mormorsmor fick många barn, men alla överlevde inte och det var bara min mormor som fick barn, två stycken. Så tyvärr tror jag inte det.

  Karin på Fox: Ja, det skulle vara spännande. Det KAN möjligtvis finnas släktingar i USA, typ Chicago. Men jag vet för lite. Så ett tv-team skulle vara toppen :)
  New Ross ligger nära där Kennedys kom från. Ibland tänker jag mig att de lekte tillsammans. För hur stort kan det varit där då på 1800-talets slut, egentligen.

  SvaraRadera
 4. Mira: Ja visst är det. Graven finns och jag vet också var, på vilken kyrkogård och i vilket hörn. Det kanske jag gör ett inlägg om senare i vår eller sommar ...

  SvaraRadera
 5. Mira: Jodå. Vet bara inte hur jag ska lägga upp det eller lägga in det...vilka bilder osv... men så småningom så...

  SvaraRadera